Protestantse Gemeente te Weesp en Driemond

Kerkblad Onderweg

Logo Wij staan vermeld

Aanmelden Nieuwsbrief

door ds. Marnix van der Sijs, 5 mei 2020
 
"Oorlog werkt generaties lang door. Nu, 75 jaar na onze bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons. Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet 'normaal' maken wat niet normaal is. En: onze vrije, democratische rechtsstaat koesteren en verdedigen. Want alleen die biedt bescherming tegen willekeur en waanzin." Dit zei koning Willem-Alexander op 4 mei op de Dam.
 
Niet wegkijken. Misschien heeft de koning inspiratie ontleend aan het Amalek-gedenkteken in zijn woonplaats. Vroeger hing het Amalek Monument op de Gedempte Gracht in Den Haag. Het is in 1967 gemaakt door Dick Stins en na een renovatie in 2007 weer onthuld. Het is in de vorm van de Davidster. In de Davidster is een gezin dat bescherming zoekt en aan hun voeten is een afbeelding van een slachtoffer van de Holocaust.
Bij de Davidster is een regel uit Deuteronomium te lezen: 'Gedenk wat Amalek u gedaan heeft… vergeet het niet (Deuteronomium: 25:17-19). Het recentelijk uitgebreide monument is nu te zien op het Rabbijn Maarsenplein in Den Haag.
 
Het volk Amalek was de aartsvijand van Israël. Amalek het volk was dat Israël tijdens de tocht door de woestijn in de rug aanviel. In de achterhoede waar de moeders met kinderen liepen en de oude mensen.
 
Amalek is onder ons, schrijft de Haagse rabbijn Katzman. De opdracht om Amalek te herinneren en bestrijden richt zich nu op het allegorische Amalek. Vandaag is Amalek een interne vijand in onszelf. "Amalek is de stem van twijfel, de kilte van apathie. Vaak weet je wanneer iets goed is, besef je dat de Schepping niet willekeurig is ontstaan, dat er een doel in het leven is. Maar voordat deze kennis zich kan vertalen in passie en actie, fluistert een kleine stem in ons: nou en? Dat is de stem van Amalek."
 
"Amalek koelt de inspiratie af zodat ons dagelijks handelen er niet door beïnvloed wordt. Daartegen is maar één verdediging mogelijk," zegt Katman: "aanvallen! Apathie kan men niet met redenen bestrijden. Apathie is irrationeel en ons antwoord daarop moet juist supra-rationeel zijn. Doe iets goeds zonder goede reden. Wees vriendelijk zonder een verklaring. Houd irrationeel van je medemens – dat is de voortdurende strijd tegen Amalek! Vergeet het niet."
 
Het Amalek-gedenkteken, gecombineerd met de woorden van de koning zijn een oproep aan ons: 'Niet wegkijken!'
(bron van de citaten van Katzman: de site van 'Kerk in Den Haag)
 
Reageren?
marnixsijs@hotmail.com of tel. 035 6312114 

Dagtekst Taizé

04 augustus 2020

  • di. 4 augustus
    Jezus zegt: Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt. (Mt 7:1-5)