Het doel van ons gemeente-zijn is dat we als gemeente(leden) groeien in de verborgen omgang met God, groeien in de onderlinge gemeenschap, samen één zijn in veelkleurigheid, verbonden met, gastvrij naar en dienstbaar aan de samenleving en de wereld.

16 augustus 2020

Gemeente van Jezus, jongens en meisjes,
Een échte vriend. Dat wat het thema van de vakantie bijbelweek. Daarom dacht ik: ik neem een foto mee van mij met mijn vriendin Irma. Dit jaar zijn wij al 20 jaar vriendinnen. Irma is ook dominee en als we samen iets doen kunnen we uren kletsen. We helpen elkaar en zijn er voor elkaar als er iets verdrietigs gebeurd. Ik ben heel blij dat ik haar als vriendin heb.
Toen dacht ik: ik ga vragen wie ook een hele goede vriend of vriendin heeft. Maar toen dacht ik: nee, dat ga ik niet doen. Want dan zijn er misschien kinderen of misschien ook wel grote mensen verdrietig omdat ze niet hun hand op kunnen steken.
Zal ik jullie wat vertellen? Ik heb nu Irma en nog een paar andere hele goede vriendinnen. Daar ben ik heel blij mee en dankbaar voor. Maar toen ik zo oud was als jullie en op de basisschool zat had ik dat niet. Ik was niet populair in de klas. Ik speelde wel met klasgenootjes en had het dan gezellig, maar één of twee echt goede vriendinnen, die had ik niet. Daar was ik soms wel verdrietig over. Het leek mij zo fijn om dat te hebben.
Het mooie van het thema van de vakantiebijbelweek is, dat het voor iedereen is. Of je nu veel vrienden hebt, één goede vriend of dat heel graag zou willen: voor iedereen is er één échte vriend. God wil jouw, uw en mijn vriend zijn!
De afgelopen week hebben jullie allerlei verhalen over David gehoord. Wie kan ze opnoemen?
• Hoe David tot koning werd gezalfd
• Over David en Goliath
• David en zijn vriend Jonathan
• David en koning Saul
• David die danst voor de ark van God
Deze koning David was ook een songwriter. Hij schreef nummers over zijn leven, waar hij blij om was of waar hij boos of verdrietig over was. Hij schreef over de dingen die voor hem belangrijk waren. Die nummers zijn bewaard gebleven en kennen wij nu als de Psalmen. Één van die nummers is Psalm 139. Daarin schrijft hij over God die zijn vriend is.
Hij zingt:
• God heeft mij gemaakt.
• God kende mij toen ik nog in de buik van mijn moeder zat (vroeger waren er nog geen echo’s en konden de ouders hun baby pas zien als het geboren was. Wat er in de buik gebeurde was een groot geheim).
• God snapt wat ik doe
• Hij begrijpt wat ik zeg of denk
• God is altijd bij mij en houdt mij vast
• Ik snap het niet maar God kent mij en begrijpt mij.
Mooi he? David weet dat hij een vriend heeft die altijd bij hem is en hem heel goed kent. Dat is heel fijn en kan je heel veel vertrouwen geven. Wat er ook gebeurt: ik ben niet alleen.
Maar ik snap je ook als je misschien denkt: ik weet niet of ik het zo fijn vind als mijn vriend alles ziet wat ik doe en alles weet van mij. Soms heb je wat ruimte nodig, wil je even dingen voor jezelf doen. En volgens mij hebben alle mensen wel geheimpjes waarvan je liever niet hebt dat een ander die weet.
Dan zegt David: God kent jou beter dan jij jezelf misschien wel kent.
Bonhoeffer, een dominee die in de 2e Wereldoorlog is gedood door de Nazi’s, heeft hier een gedicht over gemaakt. Hij heeft het geschreven toen hij in de gevangenis zat. Een paar zinnen hieruit zijn:
Wie ben ik?
Ben ik wat anderen van mij zeggen?
Of ben ik slechts wat ik ken van mijzelf?
Wie ben ik? Deze of die?
Ben ik dan vandaag deze en morgen een ander,
Ben ik beiden tegelijk?
Wie ben ik? Eenzaam getob spot met mij.
Wie ik ook ben, u kent mij, o God! Van u ben ik.
Zowel deze dominee, als David met zijn lied zeggen hetzelfde. Ze zeggen: God wil altijd jouw vriend zijn. Je hoeft bij God niet op je tenen te lopen. Je hoeft voor God niet te doen alsof. Je mag bij hem helemaal jezelf zijn omdat hij je door en door kent. Dat hoeft je niet bang te maken, maar mag er juist voor zorgen dat je weet dat er één Iemand is bij wie je altijd terecht kan.
Daarom zat er ook een spiegeltje in het tasje van de vakantiebijbelweek.
Wie heeft dat spiegeltje mee genomen?
Waar gebruik je een spiegel voor?
Precies om naar jezelf te kijken. ’s Ochtends je haar te doen, je op te maken of goed naar je kleding te kijken.
God heeft een hele bijzondere spiegel.
Het is als deze spiegel. Het is een foto van een spiegel in een hart vorm, met daaronder een kistje waarin je belangrijke dingen kan bewaren. Zo heeft God een spiegel waarmee hij in ons hart kan kijken en naar de schatten die daar bewaard liggen.
Wie kent de Bijbeltekst die jullie de hele week geoefend hebben?
De mensen kijken naar de buitenkant, maar God kijkt naar het hart. (1 Samuël 16: 7)
God wil onze vriend zijn en is op zoek naar grote en kleine mensen die zeggen: God, ik wil ook jouw vriend zijn. Daarvoor hoef je echt niet perfect te zijn. Koning David deed ook wel eens dingen die God niet goed vond. Daar staan ook verhalen over in de Bijbel. Toch bleef David een vriend van God. Als het nodig was had hij spijt van de dingen die hij verkeerd had gedaan. Steeds opnieuw probeerde hij naar God, zijn vriend, te luisteren. God wist dat er in Davids hart vooral heel veel goede dingen bewaard lagen.
God wil een échte vriend voor ons allemaal zijn.
Hij houdt onvoorwaardelijk van ons.
Daar snappen we misschien helemaal niets van.
Dat deed David ook niet, want hij zingt in zijn lied:
Ik vind het een wonder
Dat u mij zo goed kent
Ik kan het niet begrijpen,
Maar ik weet het diep van binnen.
Ik hoop dat jullie allemaal diep van binnen voelen dat God ook jouw vriend wil zijn.
Amen