Het doel van ons gemeente-zijn is dat we als gemeente(leden) groeien in de verborgen omgang met God, groeien in de onderlinge gemeenschap, samen één zijn in veelkleurigheid, verbonden met, gastvrij naar en dienstbaar aan de samenleving en de wereld.

2 september 2012

Lezing: Matteus 7:24-27

image002
In deze dienst had de vakantiebijbelweek een groot aandeel. De kinderen zijn de hele dienst in de kerk gebleven.
Steengoed, keigaaf!
Dat zijn de woorden van de vakantiebijbelweek van dit jaar. Een heel aantal kinderen is afgelopen week in het Lichthuis geweest. Leuk dat jullie vandaag ook hier weer zijn in de kerk. De kinderen hebben de afgelopen week verschillende verhalen uit de bijbel over stenen gehoord:
• David en Goliath,
• de afspraken tussen God en het volk Israel die op stenen geschreven zijn
• en de steen die niet meer voor het graf van Jezus lag, maar weg was: Jezus is opgestaan.
Er was nóg een verhaal uit de bijbel en daar hebben we het vandaag in de kerk over. Over twee mensen die een huis gaan bouwen. Dit korte verhaal komt uit een grote toespraak die Jezus gehouden heeft. Hij zat toen op een berg, daarom heet die grote toespraak de Bergrede. Hij was met zijn vrienden en nog veel meer mensen die allemaal naar hem luisteren. Hier zien we Jezus met allemaal mensen om hem heen. In die grote toespraak zegt Jezus tegen de mensen dat ze een nieuw leven moeten beginnen.
Dat betekent dat je gewone dingen op een andere manier moet gaan doen.
Bijvoorbeeld dat je aardig tegen andere kinderen, andere mensen moet zijn.
Voor je vrienden is dat niet zo moeilijk, maar probeer dat nu ook eens te doen tegen iemand die je niet leuk vindt. Dat moet je misschien wel even oefenen.
Jezus vertelt ook dat je niet altijd zo bezorgd moet zijn. Kijk ‘ns om je heen: de bloemen en de vogels zien er toch ook prachtig uit? Als je bedenkt dat God voor de bloemen en de vogels zorgt, dan geldt dat ook voor jou.
Jezus vertelt een heleboel dingen, en aan het eind heeft hij dit korte verhaal.
Er was eens een man die zijn huis op een rots bouwde. Toen hij klaar was, begon het te regenen, niet normaal meer, zoveel.
De riviertjes van de berg werden heel grote rivieren en het water stroomde heel hard langs zijn huis. Er was nog meer: er kwam een grote storm en die joeg om het huis. Het leek wel op het weer van afgelopen vrijdagochtend. En wat gebeurde er: helemaal niets, het huis bleef gewoon staan.
Er was een andere man die op hetzelfde moment zijn huis op zand bouwde. Toen hij klaar was, was er ook diezelfde regen en een keiharde storm. En zijn huis stortte in. Dan heb je dit: een huis dat er nog staat en een ingestort huis.
Wat ging er mis?
Waarom bleef het huis van de ene man staan?
Waarom stortte het huis van de andere man in?
Wat heb je allemaal nodig om een huis te bouwen?
Stenen. deuren & ramen, elektriciteit, waterleiding
Om te beginnen is er iets nog veel belangrijkers: Bij het bouwen van een huis heb je een ondergrond, het fundament nodig. Voor heel veel huizen in Nederland moeten heipalen de grond ingeslagen worden. Misschien heb je dat wel ‘ns gezien of gehoord. Het maakt veel lawaai. Als je dat niet doet, zakt je huis de bodem in, of breekt het in tweeën.
Dan staat het niet stevig, en dat is onhandig.
Je kent het misschien ook wel van het strand. Als je een zandkasteel bouwt met droog zand, is dat de volgende dag weggewaaid. Als je je kasteel dicht bij de zee maakt, is het de volgende dag weggespoeld omdat het hoogwater is geworden. Het is belangrijk om te bedenken waar je je huis gaat bouwen, en hoe je bodem eruit ziet.
Waarom vertelt Jezus nu dit verhaal? Bouwt Jezus huizen? Hebben de mensen die naar hem luisteren wijze raad nodig omdat zij een huis gaan bouwen? Of zou hij iets anders duidelijk willen maken? Ik denk het laatste. Jezus gebruikt het voorbeeld van het huis om mensen te laten nadenken.
Probeer maar ‘ns met mij mee te denken. Bedenk dat het huis je leven is. Je leven, je wordt geboren, je groeit, wordt groter, gaat naar school, maakt vriendjes en vriendinnetjes, en ga zo maar door. Je zoekt een baan die bij je past. Bij alles wat je doet, moet je kiezen. Wil ik heel rijk worden en heel veel geld verdienen? Of: wil ik zó leven dat het goed is voor de natuur, voor de dieren. Of: als ik iets heel goed kan, ga ik dat delen met andere mensen, of alleen maar voor mezelf houden?
Wat kies je dan? En waarom? Kiezen voor iets waardoor je stevig blijft staan, zodat je huis, je leven niet instort. Jezus bedoelt te zeggen dat je leven op zijn woorden bouwt. Alles wat hij verteld heeft, op die berg, en nu aan ons. Je leven op de woorden van Jezus bouwen, dat wil zeggen: alles waar Jezus voor staat.
Zoals hij dat hier vertelt: een nieuw leven beginnen, de gewone dingen anders doen.
Een stevig bouwsel, dat is goed, want de storm en de regen komen toch wel.
Misschien waait er een raam kapot, of vliegt het dak eraf. Dat wil zeggen, vasthouden en vertrouwen op Jezus is niet altijd gemakkelijk, of soms denk je er niet aan. Maar, het kapotte raam kun je repareren, het dak kan ook weer gemaakt worden. Dat kan omdat je bodem, je vloer goed is.
Waar ik nog een beetje mee zit is de man die zijn huis op het zand bouwde. Zijn huis is ingestort, hoe moet het nu met hem? In een kapot huis kun je niet wonen. Ik denk dat hij zijn huis best nog een keer mag opbouwen. Hij mag opnieuw beginnen. Met als bodem de woorden van Jezus, en misschien kan de man met zijn huis op de rots hem ook wat wijze raad geven. Zo kunnen we elkaar helpen om de woorden van Jezus goed te begrijpen. Laten we dat proberen.